Řepný sirob můžeme použít všude tam, kde bychom použili med, či javorový sirup
I přes svoji výraznou chuť se hodí jako sladidlo do čaje, kávy, kakaa, teplého mléka...
Nejlépe chutná v kombinaci s makovými peciválky – viz. Recepty
Tradičně se konzumuje s bramborovými plackami – viz. Recepty
Hodí se na polití všech sladkých kaší...krupičná, rýžová, jáhlová, vločková
Výborně se kombinuje s některým ovocem...banán, hruška, jablko, pomeranč
Využití má i při přípravě specialit – např. kapr na černo, do dresinků, marinád...
Výroba
Cukrová (bílá) řepa se očistí, nakrájí / nakrouhá na plátky, zaleje vodou a vaří 3 hodiny. Šťáva se slije. Cukrovka se znovu zalije a vaří 2 hodiny.
Slitá šťáva z tohoto vaření se přidá k té předchozí. Celé množství se pak na mírném ohni sváří do zhoustnutí (doba závisí na množství šťávy). Nesmí se připálit, nedovařit, převařit..zkrátka chce to zkušenost.
Hustota se dá přirovnat ke konzistenci řidšího medu. Barva je tmavě zlatohnědá. Voní příjemně po karamelu.
Chuť je nenapodobitelná, k ničemu nelze přirovnat.
Trvanlivost jako u lesního medu.
Není ničím konzervováno, jde o čistě přírodní produkt, bohatý na minerály a bez váhání ho lze zařadit mezi produkty zdravé výživy, vhodné i pro malé děti.