Použití

  • Řepný sirob můžeme použít všude tam, kde bychom použili med, či javorový sirup
  • Pro svoji výraznou chuť se však nehodí jako sladidlo do čaje / kávy
  • Nejlépe chutná v kombinaci s makovými peciválky – viz. Recepty
  • Tradičně se konzumuje s bramborovými plackami – viz. Recepty
  • Hodí se na polití všech sladkých kaší / krupičná, rýžová, jáhlová, vločková
  • Výborně se kombinuje s některým ovocem – banán, hruška, jablko, pomeranč
  • Využití má i při přípravě specialit – např. kapr na černo

Výroba

  • Cukrová (bílá) řepa se očistí, nakrájí / nakrouhá na plátky, zaleje vodou a vaří 3 hodiny. Šťáva se slije. Cukrovka se znovu zalije a vaří 2 hodiny.
  • Slitá šťáva z tohoto vaření se přidá k té předchozí. Celé množství se pak na mírném ohni sváří do zhoustnutí (doba závisí na množství šťávy). Nesmí se připálit, nedovařit, převařit..zkrátka chce to zkušenost.
  • Hustota se dá přirovnat ke konzistenci řidšího medu. Barva je tmavě zlatohnědá. Voní příjemně po karamelu.
  • Chuť je nenapodobitelná, k ničemu nelze přirovnat.
  • Trvanlivost jako u lesního medu.
  • Není ničím konzervováno, jde o čistě přírodní produkt, bohatý na minerály a bez váhání ho lze zařadit mezi produkty zdravé výživy, vhodné i pro malé děti.